1945---Feestlied ter eere van het tweede lustrum van de Oranje Vereniging "DE Nijman"---1955

                                                       

                                                   Melodie; Heideroosje, enz.

 

 

Waarom zyn we hier vandaag gezellig by elkaar. Het Oranjefeest "De Nijman" dat bestaat nu net tien jaar. Allemaal genieten wy, en ieder vindt dat fyn. Zing nu eens ter hunner eer het aardige refrein.

 

REFREIN: Kom Buurtgenoten, zing nu spontaan. Wij hebben tien jaar in volle vree bestaan.

                   "De  Nijman" was dan een vriendenschaar. Ik zou zo zeggen, tot volgend jaar.

 

Veur den oorlog was der al vergadering beleg. Zaten thuus by Boomkamp, het resultaat dat was niet slech. ’t Bestuur was al gekozen, het was ieder naor de zin. Maor toen kwam den oorlog, dus het ging den doofpot in.

 

REFREIN:

 

Nao vyf jaor "bevrijdingsfeest" men nam de zaak weer op. Bij Lovink van de Stampert ging het der weer helder op. Het Oranje kwam weer op de baan, er werd weer druk gepraat. De vereniging weer opgericht met koffie surrogaat.

 

REFREIN:

 

Het nieuwe Bestuur was zeer actief, dat was veur ons gin strop. Ze gingen ’s aves laat naor bed met pien al in de kop. Het kosten hopen geld, ze hadden jao eem zwaore taak. Zeijen vaak: "we hebben ons wat in de boks gemaak"

 

REFREIN:

 

Maor ze keken steeds veuruut, "De Nyman" zol umhoog. Eensgezind het pracht bestuur toen aan den arbeid toog. Het eerste feest een groot succes, een ieder vond ’t patent. "De Nymans Toneelclub"kreeg daorvan honderd procent.

 

REFREIN:

 

Want wat die Toneelclub veur de leden het gedaon. Mag met grote letter in het opschriefboek staon. ’s Aovonds repetities, leerden soms den helen nacht. Maor men stond verbaasd wat of men op de planken bracht.

 

REFREIN:

 

Eerst had men twee feesten. Maor dat wier beslist te duur. Er was nog een Buurtfeest by Te Mebel in de schuur. Kwam men ’s aoves daor vandaan, dan liep men soms iets scheef. Het Buurtfeest dat ging van de baan, het Oranjefeest dat bleef.

 

REFREIN:

 

Vaak had men ook Cabaret, zelfs met van Riemsdyk Jan. Maor van goed toneel daor hiel men op de Nijman van. Zelfs een “openluchtspel” heeft men hier wel eens aanschouwd. ’t Was zeer druk, men had er zelf tribunes veur gebouwd.

 

REFREIN:

 

De Familie Doornspiek, veur het Bestuur een schat. Wat heb die tien jaoren lang een spul by huus gehad. De etalage werd ontruumd, men maor de wei in trok. Doornspiek sliep drie nachten lang maor in het kippenhok.

 

REFREIN:

 

Heel de wei op ’t end gezet, eerst vroeg men het nog net. Later werd de boel der ongevraog maor neer gezet. Doe veur die Familie flink de handen op elkaar. Want hy wol gin cent en dat nu al een tiental jaar.

 

REFREIN:

 

De aankoop commissie hebben zich ook flink geweerd. Kochten zeer voordelig, dus, de zaak die liep gesmeerd. Kochten steeds in Doetinchem. Daor was dan winkelweek. En als men dan thuus kwam, was de heele boel van streek.

 

REFREIN:

 

Met dat ééne jonge lid had men beslist geen pech. Kennen jao in Leutekum haos overal de weg. Eerst kocht men de priezen, daornao nog een glaesken vol. Hadden in de Cake Walk dan nog de grootste lol.

 

REFREIN:

 

’t Vogelschieten ging steeds goed, het was een groot vermaak. Maor soms bleef den vogel ook wel zitten op de staak. Maor dan wier de mus verlot, dan had men geen gedram. Een feit is dat er ieder jaor een Koningspaar toch kwam.

 

REFREIN:

 

Soms dan wordt er wel gezeg, de entree is te duur. Het Bestuur dat is actief, die rekenen secuur. Hollen gin collecte, hebben steeds hun best gedaon. Ik zol zeggen, beste luj, laot de entree maor zo staon.

 

REFREIN:

 

Aan Jan Hukker, machinist, wordt hier ook dank gebracht. Zorgen al den tied dat al de stemmen kregen kracht. Heb je soms een kwaoje vrouw, nem Jan dan in den arm. Kump met de versterker, en dan hy net luchtalarm.

 

REFREIN:

 

Beste brave leden, een ding wens ik nog het meest. Blief nog jaoren by elkaar op dit Oranjefeest. Geef mien dan ow stemmen veur de schone massazang. Het Oranjefeest "DE Nijman" dat bestaat nog jaren lang.

 

REFREIN:

 

Woorden van "Hendrik uut den Achterhoek" uut Gaanderen.